Wat is Yule?
Yule is de Winter Solstice (midwinter), oftewel het punt dat de nacht het langst duurt en de dag het kortst. Met Yule verwelkomen we het licht weer na een donkere periode. Door onder andere groene takken (tegenwoordig de kerstboom) binnen te brengen vieren we de vruchtbaarheid van het nieuwe jaar. Yule begint op 21 december en duurt 12 dagen, namelijk van 21-12 tot en met 01-01.
We vieren dat zelfs in de donkerste periode het licht terug zal keren.
Ideeën voor het vieren van Yule
Tijdens Yule versieren we ons huis met evergreen, oftewel planten die altijd groen blijven. Ook versieren we met licht (kaarsen/lampjes). Beiden staan centraal voor het leven, de terugkeer van het licht en het vinden van lichtpuntjes zelfs (en juist) in de donkerste tijden.
Hoe kun je dit zelf implementeren? Hieronder een paar ideeën.
Brand een yulelog (of hier een equivalent aan)
Dit is een stuk hout (vaak eikenhout), wat van oudsher al gebruikt werd voor Yulerituelen. Dit Yuleblok werd versierd met hulst, dennentakken en andere natuurlijke versieringen die licht en leven representeren (let op, gebruik natuurlijke materialen anders gaat het heel erg stinken). Gebruikelijk was om het Yuleblok voor de volledige 12 dagen te laten branden, om zo voorspoed in het nieuwe jaar te manifesteren. Wanneer het vuur eerder uit ging werd dit gezien als een slecht teken.
Nou hoef je niet zelf 12 dagen lang een blok hout in de brand te houden, maar je kunt het wel implementeren in je eigen ritueel. Denk bijvoorbeeld aan het in de avond op 21 december een vuurkorf of je open haard ontbranden, en mogelijk deze aanhouden tot de volgende ochtend. Of hou het klein, en steek een kaars aan om het licht terug te verwelkomen. Voor het grootste en sterkste effect doe je dit nadat je alle lichten in je kamer (huis) hebt uitgedaan, zodat je eerst daadwerkelijke duisternis ervaart.
Versier jouw Yule boom
Velen zullen ongetwijfeld al een kerstboom in huis hebben, maar wist je dat dit eigenlijk afstamt van de Yule boom?
Zoals ik net al vertelde is het gebruikelijk om je huis te versieren met evergreen tijdens Yule. De Yule boom kun je onversierd laten, maar je kan deze ook versieren met natuurlijke versieringen. Denk bijvoorbeeld aan kaneelstokjes, gedroogde sinaasappelschijfjes, kettingen van gedroogde cranberries. Ook kun je denken aan sneeuwvlokken geknipt van papier. Combineer vooral deze meer traditionele versieringen met kerstballen (check deze zelfgemaakte yuleballen!), slingers en uiteraard lampjes!
Heb je nou geen ruimte voor een (grote) echte boom? Kijk dan eens of je wellicht op je balkon of tuin een kleine evergreen kunt plaatsen, of ga naar het bos en spendeer daar wat tijd en voel de energie van de evergreens daar.
Wil je tóch iets kleins in huis? Kijk dan eens voor een losse dennentak, vaak te vinden bij supermarkten, bloemisten of tuincentra.
Versier je huis
Behalve het opzetten en decoreren van een Yule boom, kun je ook heel goed de rest van je huis in de Yule stemming brengen. Hang hulst op, maak zelf wreaths (kransen) en guirlandes van evergreen of bijvoorbeeld een Yuleslinger en decoreer naar hartenlust je huis, tuin en deuren.
Voor een Yuleslinger gebruik ik graag gedroogde sinaasappelschijfjes en kaneelstokjes, die ik met een touw of lint naar keuze aan elkaar bind. Voor extra magie kun je bij iedere knoop die je maakt een intentie zetten of herhalen voor Yule en het nieuwe jaar.
Maak een Yule simmer pot
Wil je de heerlijke geur van Yule in huis halen? Maak dan eens een Yule simmer pot!
- Zet een pan met water op het fornuis, of maak het in het klein met een waxinelichtje in een theepot warmhouder en een theepot.
- Voeg hier sinaasappelschijven, steranijs, kaneelstokjes, kruidnagels en rozemarijn aan toe.
- Op zoek naar een twist? Doe er eens cranberries bij!
- Breng het water aan de kook, draai het vuur zacht en laat het simmeren (zachtjes pruttelen).
Binnen no time ruikt je hele kamer heerlijk!
Zien hoe je er eentje kan maken? Check deze reel.
Spendeer zowel tijd samen met familie en vrienden, als alleen
Huh? Beide? Ja.
Tijd samen met je familie en vrienden doorbrengen is een mooie manier om samen stil te staan bij het afgelopen jaar, de dingen die afgesloten mogen worden en om te bedenken welke dingen je in het nieuwe jaar wilt bereiken. Vier samen Yule door middel van samen kaarsen aansteken aan de hoofdkaars (het Yule vuur), eet en drink samen, en vier het leven en het licht! (Voel je niet verplicht om met je familie of vrienden tijd te spenderen, het is ook helemaal prima als je in je eentje Yule wilt vieren).
Echter, is Yule ook de perfecte tijd om in jezelf te keren en shadow work te doen. Rond deze tijd zijn namelijk ook de Rauhnachten. Dit zijn 12 nachten, die vaak beginnen op kerstavond en eindigen op 6 januari (driekoningen). Tijdens deze 12 nachten sluit je het oude jaar af, en bereid je je voor op het nieuwe jaar. Iedere nacht staat een ander thema centraal. Wil je meer weten over de Rauhnachten? Check dan deze blogpost.
Lees oude verhalen/folkore
Of je nou de verhalen van Koning Hulst en Koning Eik, de verhalen over de midwinternacht of andere folk verhalen leest over dit jaargetijde... Het is rond deze tijd van het jaar het perfecte moment om lekker onder een dekentje, met kaarsen om je heen en een warme kop thee de verhalen (nogmaals) te lezen.
Versier je altaar voor Yule
Naast je huis, tuin en deuren te versieren kan je ook nog een Yule altaar maken.
Voor op je Yule altaar kun je bijvoorbeeld denken aan gedroogde sinaasappelschijven, wierook, edelstenen passend bij Yule, stukjes evergreen en natuurlijk kaarsen. Hieronder vind je de correspondenties welke horen bij Yule!
Correspondenties voor jouw Yule altaar/viering
Kruiden/planten: Kaneel, Sinaasappel, Rozemarijn, Kruidnagel, Mirre, Den, Eik, Cedar
Wierook/geuren: Mirre, Sandelhout, Den, Kaneel, Ceder, Rozemarijn
Kleuren: Rood, Wit, Groen, Goud, Zilver, Oranje, Geel
Edelstenen: Granaat, Robijn, Bergkristal, Smaragd, Tijgeroog
Reactie plaatsen
Reacties